Przepis na pieczone szparagi

Total
0
Shares

Przepis na pieczone szparagi
Składniki:
0,5 kg szparagów (grube włócznie są najlepsze do pieczenia),
1-2 łyżki oliwy extra vergine,
2 ząbki czosnku, posiekane,
Sól koszerna,
Świeżo starty czarny pieprz,.
Sok z cytryny (lub ocet balsamiczny)
Sposób przyrządzenia
1 Rozgrzej piekarnik i przygotuj szparagi: Rozgrzej piekarnik do 205 ° C. Opłucz szparagi. Jeśli końce są twarde, odłam je i wyrzuć, albo zachowaj na później. Jeśli chcesz, możesz również użyć obieraczki do warzyw, aby zdjąć twardą zewnętrzną skórkę z grubszych końców szparagów.
2 Szparagi skropić oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem. Brytfannę wyłóż folią. Ułóż szparagi w jednej warstwie na wyłożonej foli w brytfannie. Skrop oliwą z oliwek i natrzyj całą włócznie oliwą z oliwek. Posyp solą, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem a następnie natrzyj szparagi, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy.
3 Pieczenie w piekarniku: Piecz w temperaturze 205 ° C przez około 10 minut, w zależności od rodzaju piekarnika i grubości włóczni, aż szparagi będą lekko zarumienione i delikatne, gdy spróbujesz nakłuć je widelcem.
4 Skropić sokiem z cytryny lub balsamicznym podawaniem: Do podania skropić świeżym sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. Jeśli chcesz, opcjonalnie możesz posypać szparagi startym parmezanem (pomiń parmezan, jeśli przygotowujesz wersję wegańską).
Smacznego!